PRP behandling
Som ett av de første instituttene i Agder kan vi nå tilby PRP behandling!
Brosjyre om behandlingen kan sees ved å trykke på denne linjen
Hva er PRP?
PRP (platelet rich plasma) eller blodplateberiket blod på norsk er injeksjonsbehandling med pasientens eget blod. Man tar ut noen mililiter blod fra en vene i armen og sentrifugerer blodet. Etter sentrifugering av pasientens blod vil blodplatene være separert fra resten av blodet, denne væsken vil ha en gulaktig farge. Dette kaller vi PRP. Ved hjelp av en sprøyte blir PRP satt inn i skadet område og dette kan gjøres med eller uten ultralydveiledning. Vi gjør dette ultralydveiledet.
Blodplatene er en viktig bestanddel i blodet vårt. Den mest kjente funksjonen er å stoppe blødning. Blodplatene har også en betennelsesdempende effekt og inneholder en rekke vekstfaktorer som er avgjørende for tilheling og reparasjon av skade. Det er disse egenskapene vi ønsker å utnytte ved PRP behandling.
Hva kan PRP brukes mot?
- artrose i ledd (slitasjegikt)
det er vist god effekt av PRP på slitasjegikt i knær, best effekt på mild til moderat artrose - kroniske tendinopatier (seneskader)
senebetennelser som har stått lenge og hvor det er prøvd annen behandling uten effekt. Man har sett best effekt på tennisalbue, akilles, kne-sene (Jumpers knee) og plantar fascitt. Flere andre senelidelser som Mb Schlatters og golfalbue kan også ha god effekt av PRP. - akutt muskelskade (strekkskader o.l)
dette er nok mest aktuelt for idrettsutøvere hvor det er viktig å komme raskt tilbake etter skade
Man ser også at yngre pasienter ofte har bedre effekt av PRP enn eldre. Det er ingen klare retningslinjer for hvor mange injeksjoner man trenger. Mange har god effekt av bare en injeksjon, men studier indikerer at to-tre injeksjoner gir noe bedre effekt. Sammenlignet med andre behandlingsformer er langtidseffekten (12 mnd) av PRP godt dokumentert i flere studier.
Isolert sett kan PRP virke som en dyr behandling og den er dyrere pr besøk, men til gjengjeld trenger man kun 1-3 behandlinger sammenlignet med andre behandlingsformer som kan kreve alt fra 4-20 besøk på en klinikk.